Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ήμερο δράσεων για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
Οι δύο ημέρες δράσεων (Πέμπτη 21 και την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024), που διοργάνωσε το Γραφείο Ισότητας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το IEEE Women in Engineering Greece Section AG και το Ευρωπαϊκό έργο RESET, με τη συμμετοχή της Σχολης Μεταλλειολόγων Μεταλλουργών Μηχανικών ΕΜΠ, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία, καθώς πάνω από 40 άτομα παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις και workshops που διενεργήθηκαν!
Η πρώτη μέρα (21 Νοεμβρίου 2024) ξεκίνησε με την παρουσίαση «Ας μιλήσουμε για διακρίσεις φύλου, σεξισμό, και άλλες μορφές βίας» από την Δρ Μαρία Φλουρή (ΕΔΙΠ ΣΗΜΜΥ, Γραφείο Ισότητας ΣΗΜΜΥ), κατά την οποία έγινε ενημέρωση σχετικά με τους υπεύθυνους φορείς εντός και εκτός ΕΜΠ καθώς και με χρήσιμες έννοιες και παραδείγματα σχετικά με διακρίσεις, σεξισμό και παρενοχλητικές συμπεριφορές.
Στη συνέχεια, η κα Ελένη Καραχάλιου (Υπ. Διδ ΑΠΘ, Project Manager του Ευρωπαϊκού έργου RESET) διεξήγαγε ένα εμπειρικό εργαστήριο «Αντιμετωπίζοντας συμπεριφορές έμφυλης παρενόχλησης και βίας» κατά το οποίο οι συμμετέχοντες/ουσες κλήθηκαν να αναλάβουν ρόλους και να επεξεργαστούν γεγονότα, δυνατότητες αντίδρασης, προκλήσεις και συναισθήματα.
Η δεύτερη μέρα (22 Νοεμβρίου 2024) διενεργήθηκε σε συνεργασία με τον οργανισμό Women On Top, που έχει ως αποστολή την επαγγελματική και οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα στην εργασία. Η κα Στέλλα Κάσδαγλη (co founder WoT; include) διεξήγαγε το εργαστήριο «Έμφυλη ισότητα & συμπερίληψη στην εργασία | Πως μπορούμε, όλες και όλοι, να συμβάλλουμε στη δημιουργία μιας πιο ισότιμης και συμπεριληπτικής αγοράς εργασίας;» Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου συμμετέχοντες/ουσες είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, αλλά και τις απορίες τους σχετικά με την έμφυλη ισότητα στην εργασία, την αντιμετώπιση σεξιστικών συμπεριφορών, να κατανοήσουν έννοιες αλλά και να ενδυναμωθούν σχετικά με τους τρόπους διαχείρισης μη συμπεριληπτικών συμπεριφορών στην εργασία.
Οι παρουσιάσεις των δράσεων είναι διαθέσιμες:
- Μ. Φλουρή – Ας μιλήσουμε για διακρίσεις φύλου, σεξισμό, και άλλες μορφές βίας
- Ε. Καραχάλιου – Αντιμετωπίζοντας συμπεριφορές έμφυλης παρενόχλησης και βίας
- Σ. Κάσδαγλη – Έμφυλη ισότητα & συμπερίληψη στην εργασία Πως μπορούμε, όλες και όλοι, να συμβάλλουμε στη δημιουργία μιας πιο ισότιμης και συμπεριληπτικής αγοράς εργασίας