Join us for a live webinar, co-organized with IEEE Women in Engineering (WIE) Greece and under the auspices of Association of Fulbright Scholars in Greece, on “Elasticity Imaging and Ultrasound-based Therapeutics”, on Thursday 21 January 2021 at 17.00 (EET).

Speaker:

• Professor Elisa Konofagou – Robert and Margaret Hariri Professor of Biomedical Engineering and Professor of Radiology (Physics), Dept. of Biomedical Engineering, Columbia University

You can register here.

The presentations will be delivered in Greek.

Περίληψη: Οι τεχνικές απεικόνισης ελαστικότητας στοχεύουν στην ανίχνευση παθολογικού ιστού μετά από εξωτερική, εσωτερική ή εγγενή μηχανική διέγερση. Αξιοποιώντας τις πρόσθετες πληροφορίες σε βάθος που παρέχονται με την απεικόνιση υπερήχων, μπορεί να απεικονιστεί η τοπική απόκριση ιστού (δηλαδή, μετατόπιση, ένταση ή πλάτος δόνησης) που εξαρτάται από τις μηχανικές του ιδιότητες. Στην παρουσίαση αυτή, μετά την εισαγωγή μεθόδων για την εκτίμηση των στελεχών σε δισδιάστατη και τρισδιάστατη μορφή, θα παρουσιαστούν παραδείγματα για την απεικόνιση φυσιολογικού και παθολογικού μυοκαρδίου σε μοντέλα πεπερασμένων στοιχείων, πειραματόζωων και ανθρώπους. Η ελαστικότητα απεικόνισης που αναπτύχθηκε από την ομάδα μας επεκτείνεται επίσης με την μέθοδο Pulse Wave Imaging για τον χαρακτηρισμό αθηροσκληρωτικών πλακών, Ηλεκτρομηχανική απεικόνιση κυμάτων για την αξιολόγηση των ηλεκτρονικών ιδιοτήτων του μυοκαρδίου με την μέθοδο Electromechanical Wave Imaging και της ταλαντωτικής τεχνικής Harmonic Motion Imaging για τον χαρακτηρισμό όγκων του μαστού και του παγκρέατος κατά την εξέλιξη του όγκου καθώς και μετά από χημειοθεραπευτική αγωγή.

Στο δεύτερο μέρος αυτής της παρουσίασης, θα εισαχθούν θεραπευτικές τεχνικές υπερήχων μαζί με την εφαρμογή απεικόνισης ελαστικότητας για ταυτόχρονη παρακολούθηση των θεραπευτικών εφαρμογών. Πιο συγκεκριμένα, ο θεραπευτικός υπέρηχος για τον καυτηριασμό των όγκων τροποποιεί ουσιαστικά την σκλήρυνση των καρκινικών ιστών έως και δέκα φορές προκειμένου να εκμηδενιστεί η αναπαραγωγή τους. Παρακολουθώντας αυτήν την αλλαγή ελαστικότητας, μπορούμε να ανιχνεύσουμε επιτυχώς την αύξηση της θερμοκρασίας και την έναρξη της πήξης κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Θα περιγραφεί ένα σύστημα βασισμένο σε υπερήχους που θα παρέχει ταυτόχρονη εφαρμογή ανίχνευσης και θεραπείας όγκου καθώς και παρακολούθηση. Τέλος, θα παρουσιαστούν εφαρμογές για την θεραπεία ασθενειών του εγκεφάλου για χορήγηση φαρμάκου μέσω του ανοίγματος του αιματοεγκεφαλικού φραγμού σε συνδυασμό με μικροφυσαλίδες, καθώς και διέγερση τόσο του περιφερειακού όσο και του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Βιογραφικό Σημείωμα: Η Ελίζα Κονοφάγου γεννήθηκε στο Παρίσι της Γαλλίας και αποφοίτησε από την Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολη το 1989. Πήρε το δίπλωμα χημικής φυσικής απο το Universite de Paris VI το 1992, το Μάστερ σε Βιοιατρική Τεχνολογία στο Imperial College του Λονδινου της Αγγλιας το 1993 και του διδάκτορα βιοαιατρικης τεχνολογιας απο το Πανεπιστήμιο του Χιούστον στο Τέξας το 1999. Από το 1999 μέχρι το 2003 ακολούθησε μεταδιδακτορικές σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Harvard όπου και πήρε θέση λέκτορα. Το 2003 εκλέχθηκε επίκουρη καθηγήτρια στο τμημα Βιοιατρικης Τεχνολογιας στη Σχολη Μηχανικων και Εφαρμοσμενων Επιστημων όπως και επίσης στο τμήμα Ακτινολογίας του Columbia και από το 2014 είναι καθηγήτρια με τιμητική θέση στις ίδιες σχολες, όπου διευθύνει το Εργαστήριο Υπερήχων και Ελαστικής Απεικόνισης. Τα θέματα ερευνας στο εργαστήριο της αφορούν την ανάπτυξη νέων τεχνικών υπερήχων για ελαστική απεικόνιση καθώς και θεραπευτικές εφαρμογές σε ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, στα οποια εχει εκδοσει πάνω απο 230 δημοσιευσεις με πανω απο 450 παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια. Η Ελίζα Κονοφάγου έχει εκλεχθεί Fellow του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ιατρικής και Βιολογικής Μηχανικής (American Institute of Medical and Biological Engineering – AIMBE) και  Fellow της Αμερικανικού Συνδεσμου Ακουστικης  (Acoustical Society of America – ASA) οπως και αποτελεί μελος του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE), του Διεθνού Ομίλου Θεραπευτικών Υπερήχων (International Society of Therapeutic Ultrasound), της ΙΕΕΕ Ομίλου Μηχανικής σε Ιατρική και Βιολογία  (IEEE Engineering in Medicine and Biology Society (EMBS)), και του Αμερικανικού Συνδέσμου Ιατρικών Φυσικών (American Association of Physicists in Medicine (AAPM)). Η Ελίζα Κονοφάγου έχει επίσης λάβει βραβεάα για το έργο της από το Εθνικό ‘Ιδρυμα Επιστημών των Η.Π.Α. (National Science Foundation), το Εθνικο Ιδρυμα Υγειας των Η.Π.Α. (National Institutes of Health (NIΗ)), το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE), τον Αμερικάνικο Καρδιολογικό Σύνδεσμο (American Heart Association), Αμερικανικού Συνδέσμου Ακουστικής  (Acoustical Society of America – ASA), Αμερικανικού Ινστιτούτου Ιατρικών Υπερήχων, το Ίδρυμα Wallace H. Coulter, τον Σύνδεσμο Φώτο-οπτικής μηχανικής (the Society of Photo-optical Instrumentation Engineers) και το Ακτινολογικό Ίδρυμα της Βόρειας Αμερικής (Radiological Society of North America (RSNA)). Από το 2019, αποτελεί επίση μέλος της Εθνικου Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (Ε.Σ.Ε.ΤΕ.Κ) στην Ελλάδα, το ανώτατο  γνωμοδοτικό όργανο της Πολιτείας σε ό,τι αφορά τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για την Έρευνα, την Τεχνολογία και την Ανάπτυξη της Καινοτομίας.